Cu toții credem că suntem imuni acestei boli până când noi sau o persoană dragă nouă se îmbolnăvește. Nu este cazul să ne îngrijorăm dacă avem zile mai proaste în care ori ne doare capul, ori avem o stare generala neplăcută, dar simptomele care persistă și ne afectează viața de zi cu zi trebuie luate în serios și consultate cu un medic.

Dacă este descoperit din timp, cancerul poate fi tratat, iar de aceeaeste foarte important să mergem la medic dacă observăm unul sau mai multe dintre aceste simptome.

1. Umflarea gâtului sau a feței

Cancerul pulmonar poate cauza inflamarea feței, a gâtului, mâinilor sau pieptului atunci când tumoarea apasă pe vena dintre cap și inimă. Acest simptom se numește “sindromul de venă cavă superioară” și este cauzat în general de cancer.

2. Durere la nivelul oaselor

Majoritatea pacienților cu cancer osos se plâng de dureri osoase de la slabe, la foarte puternice.Odată cu dezvoltarea cancerului, aceste dureri vor interfera cu activități simple precum mersul sau ridicatul obiectelor.

3. Amorțeala membrelor

Deși este un lucru des întâlnit și pe care toată lumea îl experimentează, persistența și apariția nejustificată a acestui simptom poate fi îngrijorătoare și trebuie consultată cu un medic.Amorțeala membrelor sau a altor părți ale corpului poate indica o tumoare în apropierea creierului, coloanei vertebrale sau a nervilor.

4. Slăbirea mușchilor

Chiar dacă acest simptom se poate datora și lipsei de activitate fizică,în momentul în care interferează cu viața de zi cu zi, poate fi un semn de cancer, mai ales dacă este însoțit și de lipsa energiei sau inflamații.

5. Pierderi mari în greutate

Dacă există pierderi mari în greutate nejustificate de un nou regim alimentar sau o dietă este indicat să se consulte un medic cât mai repede. Acest simptom poate fi cauzat de prezența cancerului. Celulele canceroase se hrănesc cu principala sursă de energie și pot chiar schimba modul în care corpul produce proteine, cauzând pierderi rapide in greutate.

6. Oboseala

Ne putem simți obosiți din motive evidente precum lipsa timpului de odihnă, dar oboseala pe termen lung combinată cu grețuri, dureri sau vomitat poate indica prezența cancerului sau alte boli grave. Fii atentă la acest simptom complicat.

7. Nivel ridicat de calciu

Hipercalcemia (nivel ridicat al calciului în sânge) este un semn și o consecință a mai multor tipuri de cancer. Acest simptom poate fi diagnosticat prin analize de sânge.

8. Balonarea

Desigur că balonarea nu este un simptom îngrijorător dacă îi cunoaștem cauza (precum balonarea în timpul menstruației), dar alături de alte efecte secundare precum dureri abdominale, probleme cu mâncatul sau oboseala cronică poate fi un alt semn de cancer. Dacă acest simptom persistă, trebuie să te consulți cu un doctor cât mai repede.

9. Tusea

O răceală care a trecut mai greu te poate lăsa cu o tuse neplăcută pentru ceva timp, într-adevăr. Dacă tusea continuă luni de zile la rând, probabil este cauzată de o bronșită sau pneumonie. Oricare ar fi cauza, nu ezita să te consulți cu un medic deoarece acesta poate fi și un semn de cancer pulmonar.

10. Dureri abdominale

Durerile abdominale pot fi un semn de tumoare a ficatului, iar crampele stomacale sau sensibilitatea la diferite tipuri de mâncare pot indica prezența cancerului de colon. Majoritatea pacienților cu cancer în primele etape nu vor avea simptome prea deranjante, așa că trebuie să fii foarte atentă la semnele pe care corpul ți le transmite.

11. Arsuri stomacale

Dacă este frecvent, acest simptom sau durerea acută în zona pieptului după masă poate însemna cancer esofagian.Din nou, orice suspiciune ai avea, primul tău gest trebuie să fie un consult medical de specialitate.

Distribuie articolul: