Certurile nu duc la nimic bun. Aurelia Balan vine cu recomandări utile pentru parteneri, despre cum să prevenim și ameliorăm conflictele în relație, cum să evităm o eventuală despărțire și să aducem armonia în cuplu. Aceste soluții pot  fi adaptate și aplicate atât în relația de cuplu, cât și în relațiile cu membrii familiei, cu prietenii, colegii etc.

În fiecare relaţie de cuplu apar inevitabil şi certurile. Sunt fireşti, însă dacă devin obişnuinţă şi conflictul se prelungeşte, pot distruge armonia, astfel încât relaţia se va ruina la un moment dat.

10 reguli care vor ajuta la ameliorarea conflictelor în relația de cuplu

Strict interzis când te cerţi: Să adopţi vechea tactică: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Partenerul tău nu-i un duşman ce trebuie învins, trântit la pământ.

Să lansezi atacuri la persoana lui. Afirmaţii de genul „nu eşti bun de nimic nici în societate, nici în pat”, chiar dacă le faci la nervi, rănesc atât de adânc încât sunt tare greu de uitat. Dacă vei critica personalitatea partenerului şi comportamentul său, vei agrava situaţia, în special dacă foloseşti cuvintele urâte în mod intenţionat, cu scopul de a-l răni. Îi poţi spune direct ceea ce te supără, fără să-l insulţi.

Nu-l trata de sus. Nu-ţi exprima superioritatea spunându-i partenerului că faceţi cum spui tu, căci tu ştii ai dreptate mereu. Poate nu-ţi dai seama, dar cu alte cuvinte îi transmiţi că nu este suficient de bun pentru tine. Soluţiile de comun acord sunt cele mai indicate dacă vrei să ai o relaţie armonioasă.

Nu căuta vinovatul. E greşit ca tu şi partenerul să cautaţi a cui e vina. Faptul e deja consumat şi cel mai potrivit ar fi să găsiţi o strategie pentru a vă ajuta să reveniţi la sentimente mai bune.

Ce trebuie să faci? Să-ţi aminteşti că el este omul pe care-l iubeşti şi pe care-l vrei alături de tine pentru totdeauna. Nu-ţi lăsa gura slobodă pentru că îţi vor scăpa cuvinte jignitoare.

Scapă de încăpăţânare. Dacă uiţi că într-o relaţie ambii parteneri au drepturi egale şi ar trebui să îşi poată exprima opiniile liber, acest lucru poate duce la frustrări şi supărări. Flexibilitatea este cea mai bună soluţie, aşa că ţine cont şi de punctul lui de vedere şi căutaţi împreună o cale comună, mulţumitoare pentru amândoi.

Vorbeşte pe un ton mai scăzut decât el. Asta e cea mai bună metodă ca mesajul tău să fie receptat.

Identifica cauza conflictului şi discutaţi după ce vă calmaţi.

Foloseşte umorul pentru a dezamorsa conflictul.

Incercearcă să-ţi înţelegi partenerul. Cu ce a greşit atât de tare? Fiecare are logica lui şi pe undeva sigur are şi el dreptate.

Dacă vezi că conflictele continuă, mergi/ți la psiholog. E foarte probabil că aveți stiluri de comunicare diferite și specialistul o să vă ajute să vă înțelegeți și să identificați un model de comunicare potrivit.

Aurelia Balan, dr. în psihologie.

Sursa foto: Instagram.com

Vezi și: Dr. în psihologie Aurelia Balan, despre alegerile pe care le faci în viață: „Trăiește azi cu sufletul”