De când ești părinte reușești să faci o sumedenie de lucruri? Felicitări, ai intrat în „club”. Pentru o și mai bună organizare, pentru a câștiga și mai mult timp pentru tine sau pentru a-l petrece cu cei apropiați, avem niște sfaturi în buzunar.

Pregătiți-vă hainele de cu seară. Și chiar și pe ale voastre! Nu este cel ami plăcut să o faci, desigur, dar poți câștiga astfel un sfert de oră. Vom arunca o privire la vremea de afară seara, gândim în cap o ținută potrivită și ne putem odihni ușor. În dimineața următoare, nimeni nu va goli dulapurile ca să se întrebe ce să îmbrace sau unde este perechea de blugi favorită…

Înghețați alimentele. Să nu vă pară glumă, dar vă vor salva foarte bine și tare des. Dublează cantitățile când faci ceva, iar jumătate pune în congelator, spre exemplu pârjoale sau mușchiuleț bătut. Când întreaga familie vine acasă moartă de foame vineri seara, nimeni nu va trebui să gătească. Mâncarea va fi servită la timp… și va fi delicioasă!

Ordonați camera copiilor o dată, seara. Să strângi din urma lor, la fiecare oră sau două ore este inutil. Petreceți 30 de minute seara împreună cu picii și strângeți totul, înainte de culcare, altfel peste 10 minute, totul va fi din nou cu susul în jos. Nu pierdem vremea să adunăm și punem la loc de o mie de ori – e suficient o dată și bine.

Anunță-le în avans ce se va întâmpla. În 15 minute, va fi ora cina? Ok, le spunem chiar acum. Astfel, când va veni timpul, vor fi mai puțin tentați să negocieze timp în plus pentru joacă. Dacă o fac oricum, putem să le aducem aminte că i-am anunțat. Confruntarea va fi în final de partea voastră. La fel funcționează cu ultima călătorie, ultima bomboană, o baie iminentă, temele… tot ce poate fi supus dezbaterii.

Organizați-i să aibă aceleași activități și după școală. Dacă vârsta și interesele lor permit, evident. dați-i la aceleași cursuri, în aceleași călătorii, coordonați ca atelierele să fie la aceeași oră sau sincronizați activitățile spoertive. Nu veți alerga de la unul la altul și îi veți organiza și pe ei de minune.

Dați-le dreptul la alegere. Sau mai degrabă făceți-i să creadă că ei aleg.Dați-le mereu cel puțin două opțiuni… sau cel mult trei. Așa evitați crizele în fiecare dimineață. Să ne surprindem fiica spunându-i că în dimineața aceasta își alege hainele ea. Va fi încântată! Și ce dacă nu se vor potrivi culorile sau va arăta haios – important este ca tu să fii un bun exemplu pentru ea, iar cu timpul va înțelege perfect ce și la ce se potrivește.

Exersați cât mai mult gătitul. Da, este important. Și nu, nu este o preocupare a anilor 50. Învestește într-un robot performant, un storcător de fructe și instrumente bune de gătit – astea vă vor ușura procesul și veți petrece tot mai puțin timp în bucătărie.

Scoateți jucăriile pe care nu le mai folosesc. În acest fel, nu ai mereu de strâns ceea ce nu e în joc niciodată. Mai mult, ascunde o parte dintre jucării și scoate-le peste un timp (peste șase luni) – vor explora cu mare plăcere și vei avea timp destul pentru o mică siesta. Donează jucăriile vechi, dar bune, cu acordul lor, copiilor din familii social-vulnerabile, organizațiilor non-profit sau duceți-le la grădiniță.

Fă cumpărăturile on-line. Alimente, haine, cărți, electrocasnice, produse de igienă… astăzi putem cumpăra absolut totul online. Deci, de ce să faci cumpărăturile trei ore în weekend, când poți să le faci în jumătate de oră atunci când ai nevoie?

Implicați-i în sarcinile zilnice ale casei. Atâta cât ne pot ajuta, de ce să nu o facă?! Cu mătura prin casă pot da chiar de la 3-4 ani, să șeatrgă praful – la fel. Dați-le o sarcină (ușoară și nu prea lungă la executare) și copiii noștri vor fi mândri să facă așa cum facem noi. Ne vor fi de ajutor, vor învăța autonomia și vor simți responsabilitatea pe umerii lor.

SURSA

Distribuie articolul: