Fiecare dintre firele tale de păr are trei straturi. Stratul interior este numit meulla, iar acesta este înconjurat de stratul mijlociu, cortexul. Stratul exterior este numit cuticula. Cuticula este stratul protectiv al părului, iar atunci când acesta este distrus, părul devine uscat și fragil. Toate tratamentele chimice, combinate cu factori precum poluarea, căldura și soarele au repercursiuni asupra părului tău.

Nimic nu este mai rău decât să observi că părul tău a fost distrus, dar avem vești bune – există moduri prin care poți repara acest aspect. Dar, înainte să ajungem la această parte, haideți să vedem în primul rând ce cauzează deteriorarea părului.

1. Decolorarea
Atunci când îți decolorezi părul, cuticula se deschide și eliberează pigmentul din păr. Acest proces slăbește cuticula și o face să se despice la vârfuri. Astfel, acesta devine uscat și lipsit de viață. Dacă se aplică și căldură în timpul procesului de decolorare, răul făcut este și mai mare.

2. Vopsirea
Dacă vopsirea părului putea să pară un proces inofensiv, trebuie să afli că în vopsea există chimicale care sunt extrem de dăunătoare pentru părul tău. Acestea dăunează corextului firului de păr, iar deteriorarea care apare poate să dureze câteva luni, chiar dacă ai grijă de părul tău așa cum trebuie. Vopseaua permanentă face cel mai mult rău părului tău. Vopseaua semipermanentă dăunează mai puțin cuticulei, iar cea temporară este cea mai puțin dăunătoare, deoarece doar îmbracă cuticula părului, fără să o pătrundă.

3. Tratamente chimice
Permanentul alterează structura părului prin ondulare, iar îndreptarea semipermanentă prin îndreptare forțată. Ambele procese folosesc produse chimice pentru a trata părul și fac rău cuticulei, ducând la un aspect uscat al părului.

4. Coafatul
Orice tip de agresiune poate duce la căderea părului, indiferent dacă este vorba de un ponytail strâns, de codițe împletite sau de extensii. În plus, accesoriile folosite atunci când îți prinzi părul îl pot rupe. Prinderea părului atunci când este ud este încă un factor al deteriorării.

5. Periatul excesiv
Periatul excesiv crează mai multă frecare decât este nevoie, iar peria va rupe părul și va face ca vârfurile să se despice. Periile ieftine distrug foarte tare părul, deoarece îl fac să se prindă în ele mult mai ușor.

6. Spălatul excesiv
Spălatul cu șampon ar trebui să curețe scalpul și să elimine uleiul în exces și murdăria. Atunci când îți speli părul prea des, șamponul începe să curețe uleiurile naturale din scalp și din acest motiv părul devine uscat și fragil.

7. Coafatul cu ajutorul căldurii
Căldura nu este în general bună pentru părul tău, deoarece deschide cuticula și usucă firul de păr. Atunci când căldura concentrată este aplicată asupra părului, acesta devine uscat și casant. Placa de păr și ondulatorul sunt cel mai mare inamic al părului tău.

Părul deteriorat se caracterizează prin:

• Textura dură
• Lipsa de strălucire
• Vârfurile despicate
• Lipsa de hidratare
• Ruperea excesivă
• Porozitate
• Lipsa elasticității
• Încâlcirea excesivă

Cum poți îngriji părul deteriorat?

1. Identifică rapid problema și repară părul deteriorat
Dacă regăsești problemele de mai sus la părul tău, ar trebui să începi să îl tratezi. Cu atenția potrivită, părul tău va putea fi readus la viață. Repararea părului atunci când ai semnalat proclema este esențială, deoarece atunci când deteiorarea apare, aceasta se extinde, și vei fi nevoită să îți tunzi podoaba capilară.

2. Taie-ți vârfurile despicate
Dacă vârfurile tale au textură aspră, trebuie să le tai înainte să începi să îți repari părul. Uneori este suficient doar să te tunzi pentru a scăpa de părul deteriorat și pentru a reda viața părului tău. Nu trebuie neapărat să te tunzi foarte mult. Poți tunde treptat vârfurile, pentru a scăpa de partea deteriorată.

3. Evită aparatele de styling care folosesc căldură
Atunci când observi deteriorarea este timpul să renunți la toate aparatele de sttyling care dolosesc căldură. Căldura este foarte rea pentru cuticula ta deja deteriorată. Renunțarea la căldură va ajuta la procesul de recuperare al părului tău. Lasă-ți părul să se usuce natural și încearcă coafuri care nu au nevoie de căldură. Dacă te usuci cu foehnul, folosește aer rece.

4. Spune NU vopselei și chimicalelor
După cum am mai discutat, produsele chimice sunt cel mai mare inamic al părului tău. Nu este o idee bună să decolorezi, vopseși sau să folosești tratamente chimice precum permanentul. Evită orice fel de tratament chimic până când părul tău și-a revenit. Poți opta pentru ingrediente naturale pentru a-ți repara părul.

5. Folosete șampon și balsam fără sulfați
Atunci când trebuie să alegi ce fel de șampon să folosești, optează pentru produse naturale care nu folosesc chimicale precum sulfații sau sulfatul de sodium. Înlocuiește produsele tale de îngrijore a părului cu substitutele lor naturale, precum uleiurile și măștile pe care le poți face în casă.

6. Folosește uleiuri
Aplică ulei pe părul tău cât mai frecvent, pentru a-l menține sănătos și hidratat. Diferite uleiuri, precum cel de măsline sau de cocos sunt ideale. Masează-ți scalpul și lasă uleiul să acționeze pentru câteva ore, apoi spală-te pe cap. Uleiul formează o barieră protectivă în jurul cuticulei. Uleiul de cocos are proprietăți penetrative care hrănește părul cu acizi grași.

7. Urmează o dietă echilibrată
Urmează o dietă echilibrată și ia multivitamine recomandate de doctorul tău. Dacă urmezi diete pentru slăbit drastice, părul tău va deveni uscat și casant sau va cădea. Consultă un doctor pentru a vedea care este cea mai bună măsură pe care o poți lua.

8. Folosește vopsea naturală
Optează pentru vopsea naturală precum cea pe bază de henna sau ceai, în locul culorilor obținute prin intermediul unui amestec de chimicale. Dacă vrei să acoperi firele albe sau să adaugi culoare părului tău, alege varianta naturală.

9. Protejează-ți părul atunci când înoți
Dacă înoți regulat, este crucial să îți tratezi părul înainte. Pentru cel mai bun rezultat, folosește ulei de cocos. Va forma un strat protectiv ce va ține la distanță chimicalele din apă de firele tale de păr. Pentru și mai multă protecție, poartă o cască impermeabilă.

10. Menține un stil de viață sănătos
Când vine vorba despre păr, menținerea sănătății sale este mult mai importantă decât îți poți imagina. Este adevărat ceea ce se spune, anume că părul reflectă sănătatea ta în ansamblu. Menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos este mult mai importantă decât îți poți imagina.

Ai grijă de părul tău și ține minte că repararea unui păr deteriorat nu este un lucru pe care îl poți face peste noapte. Tratează-ți părul cu grijă și introdu sfaturile de mai sus în rutina ta de îngrijire pentru a redobândi sănătatea părului.

Sursa: Elle.ro