Foarte mulți oameni subapreciază munca fotografului, în parte din cauza abundenței și accesibilității aparatelor foto. Fiecare al doilea se consideră fotograf numai pentru că are un aparat bun acasă. De aici și nenumăratele ofense la adresa profesioniștilor, care prind zeci de forme. Vedeți câteva dintre ele.

Nu puneți filtre de Instagram peste fotografiile prelucrate. Un fotograf petrece ore în șir prelucrând pozele tale, alegând din cele 18 straturi de corectare a culorii o nuanță potrivită, pielea este prelucrată după toate regulile dodge și burn, iar clientul plasează poza pe Instagram, o taie în formă de pătrat, la care mai adaugă și un filtru oribil. Pur și simplu data viitoare, fă-ți o poză cu Iphone, de ce aveți nevoie în așa caz, de un fotograf profesionist și cheltuieli atât de mari?

„Dați-ne pozele cât mai urgent, neprelucrate!” Evenimentul mult așteptat a rămas în urmă, aspirina s-a băut, frigiderul e plin de mâncarea adunată la banchet, cadourile au fost deschise, banii au fost numărați, deci a venit timpul să schimbi poza de profil pe rețelele sociale. Așteptarea de poze de nuntă probabil nu poate fi depășită de nicio altă formă de așteptare. Clienții au nevoie de poze imediat, sunt gata să le ia și neprelucrate. Dar nu funcționează lucrurile așa. Există termeni, de altfel în prealabil stabiliți. Fiecare om care își iubește munca, vrea să o facă extrem de bine, ca să fie mulțumiți toți- clientul, dar și executantul. Cum poate un fotograf să transmită pozele neprelucrate care pot nimeri pe mâna altora, astfel încât să creeze o impresie greșită despre fotograf?

Dacă aveți nevoie de model, eu sunt de acord” sau „Fotografiază-mă gratis”. Probabil nicio altă profesie nu este atât de subapreciată precum e cea de fotograf. Doar pentru că aproape fiecare fetiță are un prieten fotograf, amator, mulți își creează falsa impresie că fotografia este ceva simplu, o glumă, o distracție, un hobby.  Nu toți conștientizează că fotografia este de fapt o meserie, pentru care oamenii primesc bani.  Voi doar nu îi cereți frizerului să vă coafeze sau cizmarului să vă repare încălțămintea fără plată. Din motive necunoscute, este normal să îi ceri unui necunoscut să îți facă o ședință foto gratuită.

„Ia cu tine aparatul foto să faci poze”. Atunci când nu vrei să plătești munca unui fotograf sau îți este incomod să îi ceri asta, mereu se găsește soluția de a-l invita pe fotograf la eveniment în calitate de oaspete. Printre altele, îi propui să ia cu el aparatul foto. Nu e bine să manipulezi în halul ăsta!

Dorința de a imita o fotografie. Cu asta se ciocnește fiecare fotograf. Aduce clienta poza cu Angelina Jolie și se vrea la fel. A luat de la o prietenă o rochie asemănătoare și încearcă să repete milimetru în milimetru poziția și expresia feței pe care o are modelul. Desigur că nu îi iese, desigur ceva nu e în regulă și atunci se întristează. Asta pentru că fotografiile bune nu se nasc în felul acesta. Un cadru bun nu înseamnă doar haine și lumină. Să arăți pasiune atunci când în ochi se citește panica și frica, iar mușchii nu te ascultă deloc, e o socoteală imposibilă, chiar dacă te-a machiat cel mai bun make-up artist din lume.

Eliminați întrebarea „De ce atât de scump?” pentru totdeauna din capul vostru.

„De ce fundalul este cețos?” E greu să crezi că poate exista o asemenea întrebare până în momentul în care ți se întâmplă ție să o auzi.  Boke, acel fundal cețos, de care uneori sunt nemulțumiți clienții, ajută la evidențierea unui obiect sau om în cadru, pune accente, îi dă cadrului volum. În fine, îi conferă fotografiei o notă artistică. Se practică în cazul peisajelor și în fotografia fashion care își propune să vândă o haină.  În general, fiecare client ar trebuie să studieze bine profilul și lucrările unui fotograf înainte de a-l solicita, tocmai pentru a evita diverse întrebări.

Poți să îmi transmiți pozele neprelucrate în calitate bună? Faptul că nu a fost prelucrată o fotografie nu înseamnă că poate fi cerută fără plată. Aceasta constituie proprietatea intelectuală a fotografului.

O să corectezi apoi în Photoshop.” Nu a călcat cămașa, a vopsit părul în culoarea greșită și atunci apare acest „o să corectezi în Photoshop”. Nu există butonul magic „a face minuni”. În Photoshop nu există funcția „a călca cămașa”. Există o consecutivitate mare de funcții, nenumărate, prin care pot fi corectate anumite lucruri, de pe unele haine pot fi înlăturate cutele. Să nu mai vorbim și despre doleanța clientului de a trece prin Photoshop rochia sau peisajul. Desigur, fotograful le poate schimba. Întrebare e „pentru ce?”

Nu a venit la ședința foto. Aici nu vorbim despre situațiile excepționale. Aici ne referim la divele care au decis pur și simplu că astăzi nu mai vor să fie fotografiate, dar au uitat să prevină despre acest lucru. O suni și toată echipa e pe loc, iar ea nu răspunde la telefon sau îți scrie că a obosit. O să vă spunem un secret: aceste istorii se spun în cercul nostru restrâns de fotografi și nici nu îți imaginezi câte fotografii vor trece pe lângă tine, numai pentru că tu ai aere de divă.

Distribuie articolul: