Știați că Teatrul Național „Mihai Eminescu” a fost prima instituție teatrală de expresie română din Basarabia? Chiar dacă la Chișinău au existat teatre și până atunci, totuși acesta este primul Teatru Național. Liliana Busuioc a descoperit, alături de Rădăcina, proiectul ei de suflet, elementele de istorie pe care prea puțini le cunosc, legate de istoria acestui monument arhitectural.

Teatrul Național „Mihai Eminescu” a apărut ca urmare a unirii de la 1918. Teatrul a bucurat şi continuă să bucure iubitorii de artă și cultură. Mergem la spectacole, auzim de lansări de spectacole noi, trecem poate zilnic pe lângă el, dar cum ar fi să-i descoperim secretele, istoria și necunoscutul.

10 lucruri interesante despre Teatrul Național „Mihai Eminescu” care trebuie cunoscute:

  1. Teatrul a fost inaugurat la 6 octombrie 1921, ca urmare a inițiativei unui grup de intelectuali și oameni politici: Zamfir Arbore, Ion Inclueț, Pan Halippa, Octavian Goga ș.a.
  2. Inițial teatrul și-a desfășurat activitatea în Clubul Nobilimii, astăzi cinematograful Patria.
  3. La festivitatea oficială de inaugurare a fost dezvelit bustul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Sculptura a fost realizată de Dmitrie Paciurea, unul din cei mai mari sculptori români, alături de Constantin Brâncuși. Astăzi această sculptură se află la Teatrul Național din București și valorează câteva milioane de euro.
  4. Primul Spectacol jucat a fost „Răzvan și Vidra”.
  5. Înainte pe locul unde se află acum teatrul se află circul din Chișinău, tot acolo se dădeau și spectacole. El era construit din lemn și a ars total într-un incendiu.
  6. Clădirea teatrului este monument de artă, arhitectură şi istorie de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.
  7. Construcţia clădirii teatrului a început în anii 30 ai secolului al XX-lea în, dar în legătură cu depresia economică, construcţia lui a fost conservată și a fost finisată în primăvara anului 1954.
  8. Continuarea o găsiți pe Rădăcina.md

Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” impresionează prin parcursul său tumultos. Totuși „inima culturii noastre” a reușit să se consolideze, să se dezvolte și să prospere prin spectacolele sale.

Le suntem profund recunoscători și le spunem un mare mulțumesc actorilor și regizorilor talentați care reușesc și astăzi să ne educe, să ne sensibilizeze, să ne bucure și să ne încânte cu reprezentații extraordinare.