Capitala română are un nou edil. În urma alegerilor locale desfășurate duminică, primar de București a fost desemnată Gabriela Firea - prima femeie care ocupă acest post după 152 de ani e la înființarea funcției la București. Are 43 de ani, o carieră de-o viață în jurnalism și își propune schimbări sistemice pentru întreaga Capitală.

Studii: după liceul industrial din Bacău, a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București (licență) și cea de Economie la Academia de Studii Economice din București (doctorat).

Gabriela Firea vine în administrația publică locală din sfera jurnalismului. S-a lansat în acest domeniu încă în 1990, iar în toți acești ani a reușit să fie prezentatoare de știri și director al revistei economice „Săptămâna Financiară”. Este și producătoare de emisiuni, fapt pentru care a fost premiată în repetate rânduri.

gabriela-firea-sursa-gabriela-firea.ro_

Firea are și experiență de relaționist după ce a acceptat să devină, în 1999, consilierul de imagine al premierului român Mugur Isărescu. Ulterior, a devenit purtătoarea de cuvânt a Guvernului și Secretară de Stat. Acum 2 ani, a fost desemnată și purtătoarea de cuvânt a partidului din care face parte, după care  – și a candidatului Victor Ponta.

firea_la_primarie_cu_pandele.

În 2010, s-a căsătorit cu Florentin Pandele – primarul orașului Voluntari (inclusiv după scrutinul de duminică).

Este mama a doi fii: Petru și Zian.

page

Afară de jurnalism, s-a afirmat și în domeniul literaturii. Pe lângă faptul că este membră a Uniunii române a Scriitorilor, are în portofoliu un roman („Trei motive”), o carte pentru copii („Țara sucită și-nvârtită”), un volum de eseuri economice („Economia de cuvinte”) și un altul de eseuri social-economice („Jurnalul unui observator”).

Deja de 7 ani, Gabriela Firea este directoarea unei agenții specializate în publicitate și organizarea evenimentelor speciale, la care se mai adaugă și șefia ziarului Financiarul și a revistei române Felicia.

13332922_1087611557968317_8461844014892056657_n

Acum 7 ani, Gabriela Firea a lansat albumul de muzică populară „Trandafiri de la Moldova” (Colinde Și Muzică Tradițională Moldovenească) împreună cu interpreta Simona Gheorghe.

În Decalogul său pentru București, Gabriela Firea își propune să mențină gratuităţile pe transportul public de suprafață pentru pensionari; să demareze un program de construire a parcărilor la toate intrările în București; să amenajeze un metru pătrat de spațiu verde pentru fiecare metru pătrat construit de clădire pe raza Capitalei; să modernizeze cabinetele medicalele, grădinițele și școlile; să modernizeze sistemul de distribuție a agentului termic; să consulte bucureștenii prin referendum la demararea fiecărui proiect public major; să obțină pentru București statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021 ș.a.

13346641_1086805184715621_327602513137649372_n

Preferințe aparte: roșul; perlele; lăcrămioarele;Dragoste în vremea holerei”, de Garcia Marquez; Octavian Paler; George Bacovia, Adele, Ovidiu Komornyik, Angela Similea, Robert de Niro, Penelope Cruz , iPad-ul, mănăstirile din Bucovina și orașul Roma.

Foto: Facebook.com, jurnalistii.roriseproject.ro